Comisiile de sănătate și muncă ale Camerei au aprobat, miercuri, cu unanimitatea membrilor prezenți, un raport de adoptare a OUG 107/2010, referitoare la plata CASS de către pensionari, stabilind însă restituirea eșalonată a banilor, începând cu data adoptării OUG, nu de la decizia CC.
La ședința celor două comisii reunite au participat doar deputații din opoziție, astfel încât cvorumul de ședință nu a fost întrunit.
De asemenea, de la ședința comisiilor au absentat miniștrii Sănătății și Muncii, deși aceștia fuseseră invitați.
Raportul adoptat miercuri urmează a fi trimis Biroului permanent al Camerei, care va stabili punerea acestuia pe ordinea de zi, plenul urmând să se pronunțe.
„Decizia noastră a fost aprobată în unanimitate, am dat raport de aprobare a Ordonanței cu două modificări – cea solicitată de decizia CC, până la 740 de lei nu se mai impozitează – iar a doua prevedere – a restituirii banilor care au fost confiscați, impozitați neconstituțional, deci ilegal, în perioada scursă de la adoptarea Ordonanței și această restituire am propus să se facă eșalonat de la data publicării Ordonanței în Monitorul Oficial până la sfârșitul anului în tranșe lunare egale, prin diminuarea viramentelor către CNAS, care a fost principalul beneficiar”, a precizat președintele Comisiei de muncă, liberalul Victor Paul Dobre.
Dobre a admis că cele două comisii nu au avut cvorum de ședință.
Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reține, de la 1 ianuarie 2011, 5,5% contribuții de sănătate.
În mai multe județe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanțe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele județene de pensii, în care solicitau restituirea contribuției de sănătate de 5,5%, iar instituțiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanță de urgență.
În 13 martie, Curtea Constituțională a constatat că dispozițiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care au format obiectul excepției de neconstituționalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curții de Apel Cluj – Secția comercială, de contencios administrativ și fiscal, sunt constituționale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depășesc 740 de lei.